2000-2009

2000 - Rocco Theunissen laat de kans niet liggen


In de Boucles de Spa bezorgde Renaud Verreydt Seat België een eerste internationale rallyzege met een Cordoba WRC, voor Patrick Snijers, die even van de baan ging met zijn Corolla WRC, en Rocco Theunissen. In het Circuit des Ardennes verloor Theunissen een minuut door een lekke band, maar na sortie van Kuzaj en een cardanbreuk voor Mathias Viaene, won de Nederlander toch de wedstrijd. In Gr.N moest Larry Cols het onderste uit de kan halen om François Duval af te houden. Patrick Snijers zette zijn talent nog eens in de verf in de Hoge Venen, waar hij anderhalve minuut voor Theunissen finishte. Larry Cols werd opnieuw derde, maar slechts 9" voor Duval, zijn grote rivaal in Gr.N. Mathias Viaene, die in Jambes nog zwaar van de baan ging, nam revanche in de Rally van Wallonië. De Subaru-piloot klopte Theunissen en François Duval, deze keer wel een fractie sneller dan Cols. Henrik Lundgaard zorgde voor de verrassing in Ieper. De Deen klopte met zijn Corolla WRC Patrick Snijers, die een Peugeot 206 WRC aan de start bracht. Een lekke band kostte de Limburger echter 2'30" en de zege. Ook Theunissen mocht mee op het podium na een regelmatige wedstrijd. De Nederlander won de Bianchi Rally, maar wel met een flinke dosis geluk. Op het kletsnatte parcours werd hij zoek gereden door een ontketende François Duval, amper 19 jaar jong, maar de verouderde Celica liet het drie proeven voor de finish afweten. Om zijn zoon aan de titel te helpen en titelrivaal Patrick Snijers af te houden, huurde Ben Theunissen niemand minder dan Bruno Thiry in voor de Omloop van Vlaanderen. De snelste was echter Pieter Tsjoen, maar die ging even van de baan, zodat Thiry zijn opdracht tot perfect vervulde met een zege voor Snijers, Tsjoen en de jonge Duval. In de Condroz Rally deed Bruno Thiry het nog eens over met de Corolla WRC van Future World. Hij klopte Pieter Tsjoen, die een officiële Seat Cordoba WRC bestuurde, en Chris Van Woensel, aan het stuur van de Subaru Impreza WRC van Gaby Goudezeune. Outsider Marc Turrion behaalde de nationale titel in Divisie 2 met een Mitsubishi Lancer Evo5 Gr.N, voor de Seat Ibiza kit car van René Georges, maar in de Rally van Famenne en de Rally van Sombreffe ging de overwinning naar een zekere... François Duval.

2000.png

Eindstand BRC 2000

2001 - Eerste zege en titel voor Tsjoen


Pieter Tsjoen zette ook het kampioenschap van 2001 naar zijn hand. De openingswedstrijd, de Boucles de Spa, werd overklast door Kris Princen, die in de kleuren van Bastos de Peugeot 206 WRC van Kronos mocht besturen. David Loix strandde met zijn Subaru Impreza WRC op de tweede plaats, voor Pieter Tsjoen, die in de aanvangsfase 2' verloor. Renaud Verreydt moest met zijn fabrieks Seat Cordoba WRC opgeven. In het Circuit des Ardennes bevestigde Pieter Tsjoen zijn talent door zijn eerste algemene overwinning te behalen met de Corolla WRC van Future World. Met eenzelfde Toyota moest de Pool Kuzaj opgeven, zodat David Loix weer op de 2de plaats eindigde, voor Gr.N-winnaar David Sterckx. In de Rally van Wallonië ging Tsjoen op zijn elan verder. De Toyota-rijder won weer voor David Loix en de Ier Eamon Boland. De Bianchi Rally leverde een drie op drie op voor Tsjoen, nadat David Loix door een foutje in Ham-sur-Heure minuten verloor, maar toch tweede werd, voor de Ier Roy White. In de Rally van Ieper vierde Pieter Tsjoen zijn eerste algemene Belgische rallytitel in stijl. De Vergokan-Corolla WRC won de wedstrijd voor Grégoire de Mevius, die de officiële Peugeot 206 WRC erfde van Kris Princen, en Joost Boxoen. Rocco Theunissen moest opgeven, net zoals Ian Greer, een snelle Ier met een Corolla WRC. Ook de Omloop van Vlaanderen werd overklast door Tsjoen, waarna hij in de Condroz toch de duimen moest leggen voor de modernere WRC's van Bruno Thiry (Skoda Octavia WRC) en Larry Cols (Peugeot 206 WRC). Met 17 snelste tijden tegenover 9 voor Thiry, was Larry Cols veruit de snelste, maar twee lekke banden op de laatste proef deden hem de das om. In Divisie 2 werd William Devos kampioen zonder veel tegenstand.

2001.png

Eindstand BRC 2001

2002 - Rocco's afscheidsgeschenk..

.
Het Kampioenschap van België Divisie 1 telde zes wedstrijden. Daarin was Rocco Theunissen duidelijk de regelmatigste. In de Boucles de Spa werd Rocco tweede, na 14 snelste tijden, achter een sublieme Larry Cols met een bescheiden Lancer Evo6 Gr.A. Bernard Munster verloor door een tijdstraf een zekere overwinning. In de Rally van Wallonië stuntte Chris Van Woensel. In de regen klopte hij met zijn Subaru Gr.N de Impreza WRC van Boxoen en de Corolla WRC van Theunissen. De Bianchi Rally werd wel gewonnen door Rocco Theunissen, met een beetje hulp van Pieter Tsjoen die kwam proefdraaien voor Ieper met een Corolla WRC. Joost Boxoen werd met de Impreza WRC weer derde. In Ieper staat er geen maat op de Peugeot 206 WRC van Bruno Thiry. Na een kanonstart zakt Theunissen terug naar de derde plaats, achter de Subaru Impreza WRC van Patrick Snijers. Tsjoen (Hyundai Accent WRC) en Boxoen (Impreza WRC) geven op. Met een overtuigende zege in de Omloop van Vlaanderen, stelde Rocco Theunissen zijn tweede Belgische titel veilig. Bruno Thiry won de afsluitende Condroz Rally met zijn Peugeot, voor Snijers, Wevers en Boxoen. Teamgenoten Tsjoen en Theunissen moesten opgeven. Bob Colsoul stelde zijn Gr.N-titel veilig. In Divisie 2 werd het seizoen gedomineerd door spektakelman Jean-Marc Gaban met zijn Porsche 911. Timothy Van Parijs werd vice-kampioen en eindlaureaat in Gr.N.

2002.png

Eindstand BRC 2002

2003 - Bruno Thiry triomfeert in Europa, Pieter Tsjoen in België


Het seizoen 2003 begon met een prachtige Boucles de Spa. Na een pittig duel met Patrick Snijers in een Subaru Impreza WRC, haalde Pieter Tsjoen met 15" voorsprong zijn eerste zege in Spa binnen. Bernard Munster, 3de, volgde op bijna 4', met in zijn spoor titelhouder Rocco Theunissen, die een stap terug zette van een Corolla WRC naar een Celica GT-Four. Enkele weken later werd de ralllwereld getroffen door het plotse overlijden van tweevoudig kampioen Rocco Theunissen. Pieter Tsjoen bracht hulde aan zijn teamgenoot door de Rally van Wallonië te winnen voor Bruyneel en Van Woensel. In Ieper moest Tsjoen wel buigen voor het overmacht van Bruno Thiry in de officiële Peugeot 206 WRC. Campos werd derde, voor Munster en Cols, nadat Patrick Snijers zijn laatste titelhoop verspeelde door een motorbrandje. In de Omloop van Vlaanderen was Tsjoen opnieuw sneller dan Bernard Munster, waarna Patrick Snijers een sterke revanche nam in Haspengouw met zijn Impreza WRC. De Condroz Rally werd een prachtig duel tussen de Kronos-Peugeots van Freddy Loix en Bruno Thiry. De Limburger won de wedstrijd, terwijl Thiry aan een tweede plaats genoeg had om Europees kampioen te worden. Maar, de titel was opnieuw voor Pieter Tsjoen. Vergokan beleefde trouwens een prachtig seizoen, want in Divisie 2 ging de nationale titel naar Timothy Van Parijs, voor Hubert Deferm en Dieter De Pessemier.

2003.png

Eindstand BRC 2003

2004 - Tsjoen op eenzame hoogte


Het Kampioenschap van België 2004 telde 9 manches. Pieter Tsjoen won vijf wedstrijden op de kalender en domineerde daarmee het seizoen. In de eerste vier wedstrijden was niemand opgewassen tegen de Vergokan Toyota Corolla WRC. In Hannuit werd Chris Van Woensel met zijn Mitsubishi Lancer Evo7 Gr.N knap tweede, waarna Jean-Pierre Van de Wauwer in Spa het dichtst in de buurt kon blijven, na de motorpanne op de Subaru van Munster. Vergokan pakte zelfs een dubbel in de TAC Rally, waar Tim Van Parijs een tweede Corolla WRC op de tweede plaats parkeerde. In de Rally van Wallonië kon Erik Wevers met een identieke Corolla WRC het tempo van Tsjoen evenmin volgen. Het hadden zelfs vijf zeges op rij kunnen zijn, maar Pieter gaf forfait voor de Sezoens. Daar werd hij aan het stuur van zijn Corolla WRC vervangen door Tim Van Parijs, die bedankte met een overwinning voor Patrick Snijers en Piet van Hoof. De succesreeks werd bruusk afgebroken in Ieper, waar Tsjoen met een Renault Clio S1600 over de kop ging. Larry Cols pakte met een gelijkaardige Renault Clio S1600 de overwinning, voor merkgenoot Jean-Joseph en Gr.N-winnaar Xavier Bouche. In de Omloop van Vlaanderen profiteerde Bernard Munster van het uitvallen van de twee Vergokan-Corolla's. Tsjoen gaf op met een kapotte wielnaaf en Tim Van Parijs ging van de baan. Met een vijfde zege stelde Pieter Tsjoen zijn Belgische titel helemaal veilig in de Rally van Haspengouw, waarna Larry Cols de Europese dubbel scoorde in de Condroz Rally met zijn Renault Clio S1600. Timothy Van Parijs werd achter zijn maatje Pieter Tsjoen vice-kampioen, terwijl Xavier Bouche de Gr.N-titel behaalde en Bernd Casier in de Punto S1600 van het Fiat Junior Team kampioen werd in S1600.

2004.png

Eindstand BRC 2004

2005 - Xavier Bouche grijpt zijn kans


De Ardenne Bleue Rally werd verreden onder een wit sneeuwtapijt, wat voor een grandioos spektakel zorgde. De Pool Leszek Kuzaj reed een sensationele wedstrijd met de Subaru Gr.N van Boon Racing. Hij klopte Bernard Munster, die de power van de complexe Subaru Impreza WRC nooit kon benutten. Bob Colsoul werd derde met een Lancer Evo8 Gr.A. Leider Larry Cols schoof van de baan, terwijl Bernd Casier zijn debuut in een Corolla WRC afsluit met een schuiver. Tsjoen schuift in de slotfase nog in een sneeuwmuur, waardoor hij pas 5de wordt, achter Yannick Bodson. In de Rally van Hannuit staat er geen maat op Bob Colsoul, die wint voor teamgenoot en Gr.N-winnaar Steve Matterne en Melissa Debackere. Een zieke Bob Colsoul kan strandt in Tielt slechts op de vierde plaats. Na de diskwalificatie van Hubert Deferm wegens achteruitrijden in een finishzone, gaat de zege naar de BMW M3 van Andy Lefevere, een kanon met 340 pk onder de motorkap. Xavier Bouche pakt met zijn Clio S1600 de 2de plaats, voor streekpiloot Dirk Vermeirsch. Pieter Tsjoen overklaste de concurrentie in de Rally van Wallonië. Tsjoen won met 5' voorsprong op de spectaculaire Porsche van Patrick Snijers en de Clio S1600 van Xavier Bouche. Die laatste gaat op zijn elan verder. Hij huurt voor de Sezoens een Mitsubishi Lancer en dat levert hem de zege op, nadat Snijers met zijn Corolla WRC moet opgeven door een defecte turbo. Gunther Monnens had de zege voor het grijpen, maar de lokale held ging op de allerlaatste proef van de baan. In de Ypres Westhoek Rally werd het een pittige strijd tussen de snelste Groep N's en de krachtige Super 1600's. Basso verraste, maar ging van de baan, terwijl ook kampioenschapsleider Bouche (motor) en favoriet Cols (van de baan) vroegtijdig opgeven. Na de eerste dag staat Bijvelds aan de leiding, maar dan slaat Kris Princen met zijn Renault Clio S1600 toe. De Truienaar wint, voor Bijvelds en Freddy Loix, die een C2 S1600 bestuurde. In de Cats Rally, een nevenwedstrijd voor WRC's en GT's, ging de zege naar Pieter Tsjoen. In een natte Omloop van Vlaanderen stelde Tsjoen orde op zaken. Hij domineerde de wedstrijd met zijn Corolla WRC, terwijl Xavier Bouche een knappe 2de plaats behaalde met een gehuurde Ford Focus WRC. In Haspengouw showde Freddy Loix zijn kunnen met een Peugeot 206 WRC. 16 jaar na zijn rallydebuut won Loix in Landen, voor de andere WRC's van Bouche en Melissa Debackere. Voor de eerste keer in zijn loopbaan werd Xavier Bouche algemeen Belgisch rallykampioen. De afsluitende Condroz Rally had geen belang meer voor de titelstrijd, maar wel voor het prestige. Kris Princen won met zijn Renault Clio S1600 nipt voor merkgenoot Larry Cols. Chris Van Woensel, winnaar in Gr.N, werd derde.

2005.png

Eindstand BRC 2005

2006 - Tsjoen met een nieuwe Ford Focus WRC05


In de Ardenne Bleue Rally wordt het startveld verrast door een plotse sneeuwbui. Pieter Tsjoen beleeft een moeizaam debuut met de gesofisticeerde Focus WRC05, die getroffen wordt door technische mankementen. Tsjoen eindigt pas op de vijfde plaats. Larry Cols wint zijn thuisrally, voor de Nederlander Jasper Van den Heuvel, die sensationeel over de proeven drift met zijn Lancer Gr.N. Munster verdringt Vande in extremis nog van een podiumplaats. In de TAC Rally moet Cols al heel vroeg opgeven. Tsjoen neemt revanche met een klinkende zege: 6' voorsprong op de tweede, Bob Colsoul, die na een geweldige eindsprint 1" sneller is dan Hubert Deferm. Bouche en Lefevere laten zich verrassen en gaan van de baan. Tim Van Parijs stuurt zijn Porsche 996 GT3 naar de 4de plaats, voor de Corolla WRC van Peter Desmet. Ook in de Rally van Wallonië staat er geen maat op de Vergokan-Focus WRC van Pieter Tsjoen, die 18 snelste tijden klokt. Bouche beperkt de schade met de Octavia WRC, terwijl Larry Cols met zijn Lancer Gr.A de Impreza WRC van Deferm klopt voor de laatste podiumplaats. In een bijzonder natte en modderige Sezoens Rally liet Tsjoen zich als autoritaire leider verrassen door de gladde maaskiezel. Een zeldzaam foutje van de Oost-Vlaming. Bocholtenaar Gunther Monnens neemt verrassend de leiding met zijn Celica, maar kort voor de finish geeft de turbo de geest. Ronald Leemans neemt het commando over, maar de Nederlander rijdt lek, zodat Deferm alsnog wint. Leemans werd tweede, voor Steve Matterne, de winnaar in Gr.N. De Italiaan Giandomenico Basso, later gekroond als Europees kampioen, wint de topper in Ieper met de Abarth Grande Punto Super 2000. Zijn teamgenoot Scandola schuift van de baan en eindigt in een poel. Kris Princen wordt bijzonder knap tweede met een Renault Clio S1600, amper 5" voor Gr.N-laureaat Larry Cols. Freddy Loix stuurt een mooie Citroën C2 S1600 naar de vierde plaats. In de Omloop van Vlaanderen wint Tsjoen met ruim 9' voorsprong! Kameraad Tim Van Parijs maakt het feestje compleet met een tweede plaats, voor Bernard Munster, winnaar in Gr.N. Melissa Debackere rukt na een lekke band die 3' kostte op naar de 4de plaats, voor Colsoul en Van Woensel. Ook in Haspengouw was Tsjoen niet te kloppen. De Ford-rijder haalde het met ruim vier minuten voorsprong op... Marc Turrion en Pascal Smets, twee streekrijders met een mooi palmares. Deferm eindigt na een lekke band pas als vijfde, voor Van Woensel. In de Condroz Rally bewijst Pieter Tsjoen zijn klasse met een derde plaats in het zog van François Duval, met een Skoda Fabia WRC, en Bruno Thiry, met een Peugeot 307 WRC. Tsjoen stelt zijn vierde Belgische rallytitel veilig, maar hij geeft de titel vooral kleur door voluit te rivaliseren met Duval tot de Ford-rijder door een lekke band de aansluiting verliest. Freddy Loix presenteert ondertussen de VW Polo S2000, zijn toekomstige rallywapen, als 0-wagen aan het Belgische publiek.

2006.png

Eindstand BRC 2006

2007 - Larry Cols schittert met een Lancer Evo8 Gr.A


In eigen streek stuurde Larry Cols de Mitsubishi Lancer Evo8 Gr.A van Colsoul Rallysport naar een klinkende zege, voor de VW Polo S2000 van Freddy Loix en de Subaru van Hubert Deferm. Kurt Heckters verliest een ereplaats door een indrukwekkende koprol en Yannick Bodson vergeet thuis de sleutels van zijn Audi... In de TAC Rally zorgde Freddy Loix voor een wereldprimeur: de allereerste overwinning van een VW Polo Super 2000. Larry Cols strandt met de Lancer Gr.A op de 2de plaats na een turboprobleem en Pieter Tsjoen scoort, bij zijn debuut met de Abarth Punto S2000, een derde plaats. Door een lekke band wordt Peter Desmet met zijn Corolla WRC vierde, voor Chris Van Woensel met zijn opmerkelijke Nissan 350Z. Cols was opnieuw oppermachtig in de Wallonie, waar hij François Duval in een Porsche op drie minuten reed. De derde podiumplaats ging naar Melissa Debackere met haar Corolla WRC, voor de Nissan van Van Woensel en de Punto S2000 van Tsjoen. Larry Cols gaat verder op zijn elan en wint ook de Sezoens Rally met overwicht, voor de spectaculaire Polo S2000 van Freddy Loix en de Nederlandse Mitsubishi's van Hazeleger en Leemans. Ook in Ieper schittert Cols met een derde plaats, maar zijn zege in Gr.N wordt hem afgenomen wegens technisch niet-conform. Na de opgaves van Loix (transmissie), Vouilloz (van de baan), Tsjoen (transmissie), lijkt Bernd Casier op weg naar een stuntzege, maar hij schuift in de slotfase van de baan. Zo gaat de zege naar Luca Rossetti voor Enrique Garcia-Ojeda en Andrea Navarra. De beelden van de finale van de Omloop van Vlaanderen blijven op het netvlies gegrift. De twee koplopers, Larry Cols en Bernard Munster, komen met elkaar in aanraking. Munster wint de rally, Cols wordt...8ste met een kapotte turbo. Het podium wordt vervolledigd door de achterwielaandrijvers van Lefevere (BMW M3) en Van Parijs (Porsche). In Haspengouw pakt Hubert Deferm de zege met zijn Subaru Impreza WRC, nadat hij in de slotfase nog nipt voorbij Melissa Debackere gaat. Patrick Snijers pakt de derde plaats met de Porsche voor Freddy Loix en kersvers kampioen Larry Cols. De kampioen beleeft weinig plezier aan de Condroz Rally, waar de versnellingsbak hem in de steek laat. Freddy Loix en François Duval vechten een mooi duel uit, tot Loix 6 minuten te vroeg inklokt en VW beslist om de Polo S2000 uit de strijd te nemen. De zege gaat naar François Duval, voor het eerst aan het stuur van een Abarth Punto S2000, voor Bernd Casier met zijn Peugeot 207 S2000 en Bryan Bouffier, die Gr.N wint.

2007.png

Eindstand BRC 2007

2008 - Het jaar van Hubert Deferm


Het seizoen 2008 begon op dramatische wijze. Tijdens een testsessie in de aanloop naar de East Belgian Rally, ging Larry Cols zwaar van de baan met de officiële VW Polo Super 2000. Ingenieur Hans Goudezeune liet het leven en Larry Cols werd zwaargewond afgevoerd. De East Belgian werd gewonnen door Freddy Loix in de officiële Peugeot 207 S2000. De Limburger bracht ingetogen een eerbetoon aan zijn betreurde vriend en ingenieur. Na de opgave van Kris Princen werd Kurt Heckters in eigen streek tweede, voor Patrick Snijers met de indrukwekkende Porsche. In de TAC Rally nam Kris Princen revanche met een klinkende zege voor Melissa Debackere, Bernd Casier, de vervanger van Larry Cols in de VW Polo S2000, en Patrick Snijers. In de Rally van Wallonië behaalde Hubert Deferm een verrassende zege, want de snor uit Waremme verspeelde in de openingsfase 3' door een schakelprobleem. Maar, Melissa Debackere (stuurhuis), Patrick Snijers (transmissie) en Chris Van Woensel (transmissie) verdwenen als leiders uit de wedstrijd, waardoor Deferm alsnog kon winnen, voor de Porsche van Henri Schmelcher en de Mitsubishi van Alexandre Romain. Met 11 snelste tijden op 12 proeven was Erik Wevers oppermachtig in Bocholt, waar Hubert Deferm met een 2de plaats een uitstekende zaak in de titelstrijd deed. Kleinjan vervolledigde het podium voor Monnens en Debackere. De leider in het Belgisch kampioenschap, Hubert Deferm, gaf verstek voor Ieper, waar Freddy Loix voor de vijfde keer de sterkste was met zijn Peugeot 207 S2000, voor teamgenoot Vouilloz en de Italiaan Luca Rossetti. Bernd Casier werd prima 4de voor Patrick Snijers, die zijn 30ste deelname in Ieper bekroonde met een 5de plaats in de Peugeot 207 S2000 van het BF Goodrich Drivers Team. Na een jaar inactiviteit stond viervoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen terug aan de start in de Omloop van Vlaanderen. De Ford-rijder domineerde de wedstrijd, maar hij werd in de steek gelaten door de mechaniek. Paul Lietaer liet de kans niet liggen om te winnen, voor teamgenote Melissa Debackere. Na een vroege opgave van Lietaer (motor), Snijers (transmissie) en Casier (motor), won Hubert Deferm de Rally van Haspengouw, voor Bob Colsoul en Melissa Debackere. In de Condroz Rally maakten de officiële Peugeots 207 S2000 van Freddy Loix en Nicolas Vouilloz het topfavoriet Tsjoen erg lastig, maar de beide Peugeots doken van de baan. Tsjoen won overtuigend. Hubert Deferm stelde op zijn 56ste zijn eerste Belgische rallytitel veilig met de tweede plaats. Melissa Debackere, vijfde achter de officiële VW Polo S2000 van Bernd Casier en de Subaru Impreza WRC S5 van Patrick Snijers (die de tweede wagen van Deferm mocht besturen), kwam een puntje tekort in de titelstrijd. De Gr.N-titel ging in Hoei naar Stéphane Lhonnay, terwijl Xavier Baugnet eindwinnaar werd in de Ford Fiesta Trophy. Stephen Vankemmel behaalde de Belgische Historic-titel.

2008.png

Eindstand BRC 2008

2009 - Pieter Tsjoen kampioen na een superspannende finale met vier


In de TAC Rally werd uitgekeken naar een duel tussen Patrick Snijers, met een potente Subaru Impreza WRC S12, en Pieter Tsjoen met zijn Ford Focus WRC07. Snijers moest echter noodgedwongen forfait geven omdat zijn rijbewijs ingetrokken werd wegens overdreven snelheid tijdens de verkenningen. Pieter Tsjoen kwam moeilijk op dreef en schoof door een lekke band in een gracht, terwijl ook Tim Van Parijs moest opgeven met de andere Focus in Structo-kleuren. Zo ging de zege naar lokale held Paul Lietaer, voor Melissa Debackere die een damesduo vormde met Lara Vanneste. In de Rally van Wallonië stond er geen maat op François Duval met een Toyota Corolla WRC. Snijers gaf op met motorpech, terwijl Pieter Tsjoen een tweede plaats scoorde, voor Melissa Debackere. In de Sezoens Rally pakte Patrick Snijers eindelijk zijn eerste zege van het seizoen, nipt voor de Nederlanders Erik Wevers en Peter Van Merksteijn Jr, beiden met een Ford Focus WRC. Melissa Debackere beperkte de schade met een vierde plaats. In de Belgium Ypres Rally klopte Kris Meeke, de latere IRC-kampioen, nipt Freddy Loix, die in de slotfase lek reed. De twee Peugeot-tenoren eindigden voor Jan Kopecky, die met zijn Skoda Fabia S2000 de derde plaats behaalde. Voor het kampioenschap deed Pieter Tsjoen de beste zaak met een vierde plaats, voor de Fin Hänninen. Patrick Snijers gaf op met motorproblemen en François Duval dook in de eerste bocht al van de baan. In de Omloop van Vlaanderen domineerde Pieter Tsjoen opnieuw het gebeuren. Snijers werd tweede, voor Paul Lietaer en Timothy Van Parijs. Omdat Pieter Tsjoen forfait gaf voor de Rally van Haspengouw, lag de titelstrijd weer helemaal open. Snijers stuurde zijn Impreza WRC naar een klinkende zege, voor Melissa Debackere en Hein Jonkers. Paul Lietaer strandde op de vierde plaats. In de Condroz waren er nog vier titelkandidaten. Patrick Snijers had de titel voor het grijpen, maar hij ging zaterdagavond van de baan. Ook François Duval liet zich vangen, waardoor de zege naar Pieter Tsjoen ging. Goed voor zijn vijfde Belgische rallytitel. Freddy Loix stuurde zijn Peugeot 207 S2000 naar een mooie 2de plaats, voor de Subaru Impreza WRC van Paul Lietaer. Melissa Debackere, die een officiële Peugeot 207 S2000 bestuurde, werd pas zevende. In Groep N ging de titel naar Peter Hopmans. Matthias Boon werd eindwinnaar in de Ford Fiesta Trophy en Vincent Verschueren stelde in de Condroz de titel in Historic veilig.

2009.jpg

Eindstand BRC 2009